SUSHI STORE - sklep ze składnikami dla kuchni japońskiej
  • Moje Konto
Start
»
Jak zrobic futomaki?

Jak zrobic futomaki?



Zobacz także także


Przygotuj:

1. Nori

2. Ryż do sushi

3. Wasabi

4. Świeży Łosoś

5. Świeży tuńczyk

6. Surimi-paluszki krabowe

7. Kanpyo- tykwa marynowana w karmelu

8. Oshinko- rzepa

9. Krewetki Ebi 5L

10. Majonez japoński


W pierwszej kolejności gotujemy ryż. Przepis jak to zrobić znajduje sie TUTAJ

W tym samym czasie przygotowujemy TEZU, czyli zaprawę do ryżu. Przepis znajdziemy TUTAJ

Po doprowadzeniu ryżu do temperatuty pokojowej zaczynamy przygotowywać nasze sushi   

 

  1. Rozwijamy matkę do sushi- makisu
  2. Kładziemy na niej liść nori
  3. Zwilżamy dłonie w miseczce z wodą i octem
  4. Nakładamy ryż i rozprowadzamy go równomiernie po nori, zostawiając 2 cm margines od góry
  5. Zwilżamy palec i smarujemy cienka warstwe wasabi w miejscu gdzie będzie lażała świeża ryba
  6. Kładziemy kawałek swieżej ryby 
  7. Układamy jeden na drugim reszte składników:avocado,surimi,krewetkę,ogórka,kanpyo,oshinko.
  8. Wkładamy kciuki obu rąk pod matkę tak żeby się dotykały, palcami dłoni przytrzymując składniki
  9. Zawijamy maka pozostawiająć widoczny 2cm margines
  10. Wilgotną dłonią zwilżamy 2cm margines algi, który pozostał bez ryżu
  11.   Dokręcamy i formujem

 


 

Zadzwoń bądź napisz do nas, zamówienie skompletujemy za Ciebie.

Jeśłi zakupisz wszystkie produkty w naszym sklepie otrzymasz pałeczki gratis.