SUSHI STORE - sklep ze składnikami dla kuchni japońskiej
  • Moje Konto
Start
»
Jak ugotować ryż??

Jak ugotować ryż??


Jak przygotować ryż do sushi?

  • ryż płuczemy trzykrotnie w letniej wodzie po ok. 2 minuty
  1. Z małą ilością wody żeby było duże tarcie ziaren o siebie
  2. Nalewamy tyle wody żeby przykrywała ryż ponad ok. 3 cm
  3. Nalewamy dużo wody żeby wypłukać pozostałości
  • następnie wstawiamy ryż do garnka ( na 1 szklankę ryżu 1 szklanka wody)
  • wkładamy kawałek Kombu ok. 6cm²
  • doprowadzamy ryż do zagotowania tz. ryż zacznie puszczać bąbelki
    • gotujemy przez 3 minuty na zmniejszonym gazie następnie
    • zmniejszamy ogień do minimum gotujemy 15 minut
    • wyłączamy gaz i czekamy 20 minut

(przez cały proces nie podnosimy pokrywki, pokrywka powinna być szklana żeby zobaczyć moment zagotowania się ryżu, oraz powinna mieć otwór do odprowadzania pary, najlepiej by było gdyby garnek był teflonowy)

  • Jeżeli po ugotowaniu ryżu okaże się, że jest bardzo wilgotny wstawiamy garnek bez pokrywki na minimalny ogień na ok. 5 minut.
  • Ryż po ugotowaniu przekładamy do hangiri.
  • Studzimy ryż