SUSHI STORE - sklep ze składnikami dla kuchni japońskiej
  • Moje Konto
Start
»
Jak przygotować zaprawę do ryżu -tezu??

Jak przygotować zaprawę do ryżu -tezu??






Sercem sushi jest ryż.

Przepis na przygotowanie ryżu jest największą tajemnicą sushi barów.
Słowo sushi oznacza 'coś kwaśnego'.
Tezu to mieszanka do zakwaszania ryżu do sushi.
Przygotowuje się ją z octu ryżowego, cukru i soli.
Ważna jest technika schładzania i mieszania ryżu z octem.




  • 1 litr octu ryżowego ,0,5 kg cukru, 1 płaska łyżeczka soli
  • na 1 kilogram suchego ryżu dodaje się 300ml zaprawy.
  • Zaprawę dodajemy do lekko przestudzonego ryżu polewając ją na łyżkę a nie bezpośrednio na ryż
  • Ryż podczas chłodzenie cały czas „kroimy” plastikowa łyżką uważając, żeby nie połamać ziaren, nie kopiemy w nim dołków przewracając spodniej części na wierzchnią
  • Jest to standardowy przepis na zaprawę, można go dopasować wg własnego uznania.