SUSHI STORE - sklep ze składnikami dla kuchni japońskiej
  • Moje Konto
Large_sos_sojowy_do_sushi

Sos sojowy fermentowany, wytwarzany z ziaren soi, prażonego ziarna ryżu lub pszenicy, wody i soli.

Ziarno soi jest mielone i gotowane z prażonym ryżem albo pokruszoną pszenicą i następnie mieszane z koji  i podobnymi mikroorganizmami.

Po dwuletniej fermentacji otrzymuje się ciemną, przezroczystą, aromatyczną ciecz, którą poddaje się filtracji.

W zależności od kraju pochodzenia, szczegółów receptury i dodanych przypraw sos nabiera różnej konsystencji i smaku.

W kuchni chińskiej jest gęsty i słony, indonezyjskiej - rzadki i słodki, japońskiej - bardzo rzadki i słony.

  • Sos sojowy 150ml

  • Kategoria:Artykuły spożywcze » Sos sojowy do Sushi
  • W magazynie: 27 szt.
  • Dostępność: Jest

Cena: 13,00 zł
Stara cena: 15,00 zł






    Sos sojowy fermentowany, wytwarzany z ziaren soi, prażonego ziarna ryżu lub pszenicy, wody i soli. Jest to jedna z najważniejszych przypraw kuchni azjatyckiej.

    Ziarno soi jest mielone i gotowane z prażonym ryżem albo pokruszoną pszenicą i następnie mieszane z koji  i podobnymi mikroorganizmami.

    Po dwuletniej fermentacji otrzymuje się ciemną, przezroczystą, aromatyczną ciecz, którą poddaje się filtracji.

    W zależności od kraju pochodzenia, szczegółów receptury i dodanych przypraw sos nabiera różnej konsystencji i smaku.

    W kuchni chińskiej jest gęsty i słony, indonezyjskiej - rzadki i słodki, japońskiej - bardzo rzadki i słony.


    Sos sojowy jest jednym z najdawniej znanych sosów przyprawowych.

    Wraz z rozprzestrzenianiem się buddyzmu z Chin stał się znany w całej Azji Wschodniej.

    W XVI wieku, po dodaniu ziarna zbóż, otrzymał znaną teraz postać, a w XVII wieku kupcy holenderscy sprowadzili go do Europy.

     

     

     

    W Japonii był zastępowany przez otrzymywany w drodze fermentacji ryb sos rybny ( uoshoyu - produkowany teraz jedynie w Azji Południowo-Wschodniej), gdzie stanowił jedną z podstawowych przypraw.


    W Japonii produkuje się sześć odmian shoyu:

    * koikuchi shoyu , podstawowy sos sojowy z 50% ziarna soi i 50% ziarna zbóż;
    * usukuchi shoyu , jasny, słony sos o krótkim czasie dojrzewania;
    * tamari , ciemny sos ze 100% soi, dobrze zharmonizowany z sashimi;
    * saishikomi shoyu , dwa razy przetwarzany, esencjonalny, przede wszystkim do sushi i sashimi;
    * shiro shoyu , "biały", słodki z dużym udziałem ziarna zbóż;
    * kanro shoyu , produkowany w sposób tradycyjny sos z Yanai w prowincji Yamaguchi.


    Sos sojowy 1 litr
    35,00 zł