SUSHI STORE - sklep ze składnikami dla kuchni japońskiej
  • Moje Konto
Start
»
Artykuły spożywcze
»
Dodatki do sushi
»
Sezam do sushi- czarny 454gr
Large_sezam_do_sushi_czarny
Sezam czarny- niezbędny do wykonania Uramaki, czyli maków z ryzem na zewnątrz.
Mieszanka sezamu białego oraz czarnego posypujemy ryż i uzyskujemy poprawnie przygotowane Sushi.
  • Sezam do sushi- czarny 454gr

  • Kategoria:Artykuły spożywcze » Dodatki do sushi
  • Waga:454 gram
  • W magazynie: 7 szt.
  • Dostępność: Jest

Cena: 24,00 zł






    Sezam biały- niezbędny do wykonania Uramaki, czyli maków z ryzem na zewnątrz.
    Mieszanka sezamu białego oraz czarnego posypujemy ryż i uzyskujemy poprawnie przygotowane Sushi.

    Jedz sezam - będziesz silny i wolny

    Sezam od tysiącleci jest ważnym elementem kuchni Dalekiego i Środkowego Wschodu.

    Uprawiany od wieków w Afryce i w Azji, a od dwóch tysięcy lat w Chinach, sezam, uważany jest za pierwszą roślinę, z której pozyskiwano olej.
    Nic dziwnego, nasiona sezamu zawierają około 50 procent tłuszczu, a olej z nich wytłoczony nie jełczeje w cieple i doskonale się przechowuje.
    Obecnie głównym producentem sezamu są Chiny, Indie, Meksyk.

    W kuchni Wschodu nasiona używane są do wspomnianej już produkcji oleju, a także do ozdabiania pieczywa, ciastek, oraz do wyrobu słodyczy. Najbardziej znanym u nas jest chałwa. Wyrabia się też pastę sezamową znaną pod nazwą tahina, którą dodaje się do sosów, sałatek, makaronu, ryżu i warzyw.
    W Japonii prażonymi nasionami posypuje się dania z ryżu i warzyw, a także dodaje do sosów.
    Z oleju sezamowego produkuje się też mydła i kosmetyki.

    Sezam jest jedną z roślin leczniczych wymienionych w papirusie Ebersa datowanym na około 1550 rok p.n.e.
    W medycynie Wschodu zaleca się olej i nasiona na źle pracujący przewód pokarmowy. Współcześnie wiadomo, że produkty te mają działanie lekko przeczyszczające.
    Zawierają też dużą ilość wysokonienasyconych kwasów tłuszczowych tak wartościowych w naszej współczesnej diecie.