SUSHI STORE - sklep ze składnikami dla kuchni japońskiej
  • Moje Konto
Start
»
Artykuły spożywcze
»
Ryż do Sushi
»
Ryż do Sushi Kimpo 9,07kg
Large_ryz_do_sushi_kimpo_duzy

Ryż jest podstawym składnikiem sushi.

Ryż japoński ma małe okrągłe ziarna i po ugotowaniu mocno sie klei.

Do sushi nie nadaje się popularny ryż długoziarnisty, ponieważ nie klei się, a poza tym ma zupełnie inny smak.

Ryż kleisty — specjalny gatunek krótkoziarnistego ryzu azjatyckiego, charakteryzujący się odmiennym smakiem i dużą kleistością po ugotowaniu.

Ryż ten szczególnie się nadaje do sporządzania słodkich specjałów i dlatego jest też czasami nazywany słodkim ryżem.

Ryż kleisty, podobnie jak zwykły, nie zawiera glutenu i może być bezpiecznie spożywany w diecie bezglutenowej .

Od zwykłego ryżu różni go brak, lub minimalna zawartość amylozy i duża zawartość amylopektyny.

Ta ostatnia jest odpowiedzialna za jego kleistość. Genetyczne różnice między ryżem zwykłym i kleistym pochodzą od pojedynczej, punktowej mutacji w genie odpowiedzialnym za biosyntezę amylozy.

 

  • Ryż do Sushi Kimpo 9,07kg

  • Kategoria:Artykuły spożywcze » Ryż do Sushi
  • Waga:9 gram
  • W magazynie: 41 szt.
  • Dostępność: Jest

Cena: 110,00 zł






    Ryż jest podstawym składnikiem sushi.

    Ryż japoński ma małe okrągłe ziarna i po ugotowaniu mocno sie klei.

    Do sushi nie nadaje się popularny ryż długoziarnisty, ponieważ nie klei się, a poza tym ma zupełnie inny smak.


     

     

    Przygotowanie:
      

       ryż płuczemy trzykrotnie w letniej wodzie po ok. 2 minuty


    1.    Z małą ilością wody żeby było duże tarcie ziaren o siebie


    2.    Nalewamy tyle wody żeby przykrywała ryż ponad ok. 3 cm


    3.    Nalewamy dużo wody żeby wypłukać pozostałości

     

    •    następnie wstawiamy ryż do garnka ( na 1 szklankę ryżu 1 szklanka wody)
    •    wkładamy kawałek Kombu ok. 6cm?
    •    doprowadzamy ryż do zagotowania tz. ryż zacznie puszczać bąbelki
    •    gotujemy przez 3 minuty na zmniejszonym gazie następnie
    •    zmniejszamy ogień do minimum gotujemy 15 minut
    •    wyłączamy gaz i czekamy 20 minut

    (przez cały proces nie podnosimy pokrywki, pokrywka powinna być szklana żeby zobaczyć moment zagotowania się ryżu, oraz powinna mieć otwór do odprowadzania pary, najlepiej by było gdyby garnek był teflonowy)

     

    •     Jeżeli po ugotowaniu ryżu okaże się, że jest bardzo wilgotny wstawiamy garnek bez   pokrywki    na minimalny ogień na ok. 5 minut.
    •     Ryż po ugotowaniu przekładamy do plastikowej miski.
    •     Doprawiamy zaprawą z octu ryżowego, cukru i soli.