SUSHI STORE - sklep ze składnikami dla kuchni japońskiej
  • Moje Konto
Start
»
Artykuły spożywcze
»
Dodatki do sushi
»
Grzyby Shitake 100gr
Large_grzyby_Shitake_do_sushi

Shitake - , często nazywane także Poku, to japońska nazwa grzyba Ta-ké,
który rośnie na drzewach Shii.
W tradycyjnej medycynie chińskiej znane również jako „eliksir życia” z powodu swojego unikalnego składu, który powoduje odzyskanie wigoru i witalności, wzmacnia system odpornościowy oraz pomaga w zwalczaniu stresu.
Grzyby Shitake są najstarszym na świecie grzybem uprawianym przez człowieka.

Odmładzają organizm od środka, co pozwala zachować na dłużej młody wygląd oraz lepsze samopoczucie.
Jest bardzo silnym utleniaczem, niszczy wolne rodniki i zapobiega starzeniu się skóry.

Niezwykle popularne w całej Azji grzyby o specyficznym smaku, jednak bardzo pasujące europejskiemu podniebieniu.
Mają zwartą strukturę i regularne, blaszkowate od spodu kapelusze.
Doskonale smakują w sushi smażone w panierce panko lub obtaczane w mące kukurydzianej. Grzyby shitake należy poddawać obróbce cieplnej bardzo krótko, gdyż w przeciwnym razie twardnieją.


waga:
500gr

 

  • Grzyby Shitake 100gr

  • Kategoria:Artykuły spożywcze » Dodatki do sushi
  • W magazynie: 21 szt.
  • Dostępność: Jest

Cena: 20,00 zł






    Shitake - Twardziaki japońskie nadają się do spożycia w stanie świeżym, suszonym, nadają się do marynowania.
    Grzyby shitake należy poddawać obróbce cieplnej bardzo krótko gdyż w przeciwnym razie twardnieją. Grzyby te zmniejszają zawartość cholesterolu w organizmie i przeciwdziałają stwardnieniu tętnic.
    W Polsce jest rzadko spotykany ale na świecie cieszy się popularnością ze względu na swój specyficzny smak i właściwości lecznicze.
    W Japonii jest od kilkuset lat stosowany do leczenia m.in. guzów, przeziębienia, chorób serca, wysokiego ciśnienia, otyłości, problemów seksualnych i problemów powodowanych starzeniem się. Przeciwnowotworowe działanie grzyba shiitake zostało udowodnione już w latach 60.
    Dzięki eksperymentom przeprowadzanych w Krajowym Instytucie Badania Raka w Tokio.
    Obecnie coraz częściej wraz z chemioterapią  stosuje się wyciąg z shiitake przy leczeniu nowotworów, by zmniejszyć toksyczne działanie leków na zdrowe komórki oraz na system immunologiczny.